Хранене на котките

Както всяко живо същество и котката има нужда от пълноценна и качест­вена по състав храна. В зависимост от пе­риода на своето развитие и физиологичното състояние нуждите на котката от хранител­ни вещества и енергия се променят. В периодите на растеж на организма и при бременност котките са особено чувствител­ни към липсата или недостига дори и на едно от необходимите им хранителни ве­щества.

 

Затова много погрешно е да се хранят само с месо или риба. Дивите предци, от които са произлезли, са поглъщали плячка­та си с вътрешностите и козината, което им е осигурявало в достатъчна степен не­обходимите витамини, баластни вещества за добрата перисталтика, микро- и макро-елементи. Към месото или рибата, с които храните котката, трябва да прибавяте рас­тителни и минерални вещества.

 

Яйце мо­жете да давате на котката не по-често от два пъти седмично. По-лесно се усвояват суровите яйца, но предвид на честите слу­чаи на салмонелоза е желателно да се сва­ряват. Месото или рибата също се варят поради опасността от паразитни заболява­ния, общи за котката и животните, от които е добито месото. Дневната дажба на въз­растна котка е между 120 и 250 г, като 60 — 70 % от количеството трябва да бъде високобелтъчна храна (месо, яйце, извара и др.) Нуждите от въглехидрати и баластни вещества се задоволяват чрез овесени ядки, моркови, карфиол, пасирани домати или чушки. При добре балансирано хранене рядко се налага да се дават витамини и ми­нерални вещества.

 

Малките котета имат същите хранител­ни нужди, но храненето трябва да бъде 3 или 4-кратно поради по-малкия обем на стомаха.

 

Бременните котки, особено през втората половина на бременността и в кърмаческия период, се нуждаят от два до четири пъти повече белтъчни вещества, които също се дават на няколко пъти.

 

Температурата на храната трябва да бъ­де близка до стайната. Много топлата или студената храна може да доведе до хранос­милателни разстройства, а при малки коте­та и до смърт. Не забравяйте в дажбата да поставяте и по малко сол. Ограничавайте подправките в храната на котките.

 

Що се отнася до малките котки, ето рецепта, която успешно може да замести кърмата: 20гр. мляко, 40гр. разбито яйце или яйчен прах, 5гр. глюкоза и 35гр. вода;

Съставките се смесват и се дават „на воля" с биберон за дребни животни или с гутатор от капкомер.

 

Болните котки трябва да се хранят спо­ред предписанията на ветеринарния лекар.