Манкс

ИНТЕРЕСНО ЗА ПОРОДАТА

Обикновено за породите котки съществуват най-различни предания, които понякога дори си противоречат. Котката от остров Ман не прави изключение - за нея се разказват немалко легенди. Все пак появата на безопашати котки запалва веднага въображението и любопитството на хората, които са свикнали с дългата мека опашка постоянно да се мотае около краката им. А когато тя липсва?
Такива породи се срещат на няколко места по света. Някои изследователи смятат, че животните, за които става дума по-долу, са се спасили от потъващ галеон на испанската армада, който при буря се разбил при о-в Ман. Други познавачи са на мнение, че английски моряци направо са ги пренесли на острова чак от Япония, където живее местен вид късоопашата котка. "Японката" е тип "бобтейл" - както и при кучетата, този термин означава, че тя не е съвсем лишена от опашка. Една древна легенда пък разказва, че когато в началото на Великия потоп на планетата легендарния Ной построил своя кораб, тези котки пренебрегнали поканата му да се присъединят към другите животни. Но когато Ноевия ковчег вече се готвел да отплава, котките се замислили, след което бързо се шмугнали през затварящите се врати и опашките им пострадали - така се появила породата, която завинаги останала безопашата. Това са историите. Но наистина странната котка е символ на острова, който се намира до бреговете на Великобритания. Тя е разпространена във всички видове окраски и рисунък и е очарователен домашен любимец! И днес тези животни често се срещат на о-в Ман. Безопашатите (или по-точно късоопашатите) мански котки очевидно са се появили в резултат на рецесивен (изчезващ) ген, който понякога се проявява при ненормално развитие на гръбначния стълб (чието естествено продължение е опашката) и в много случаи той е смъртоносен за животните. Породата се е формирала от тези екземпляри, които случайно са избегнали проклятието на генетиката. На практика, манската котка много често има някакъв остатък от опашка (различен по дължина), но във всеки случай по-къс от "нормалната" опашка. Ето различните типове:
1.Тип rumру (код 51) - няма опашни прешлени и е налице пълна липса на опашка, като има вдлъбнатина на мястото на липсващата опашка, която се констатира с поставяне на палеца;
2.Тип rumpy-riser (код 52) - с малко опашни прешлени, които обикновено са свързани неподвижно - представлява къс изправен израстък;
3.Тип stumpy (код 53) - остатъчна къса опашка с деформации (удебеления);
4.Тип longy (код 54) - опашката се доближава до нормалната дължина, но е видимо по-къса.
На фелиноложки изложби до класиране се допускат само първите три типа опашки.

НЯКОИ ОСОБЕНОСТИ

Безопашатите котки от о-в Ман понякога са с "дребни" опашки, но винаги имат едро тяло, което е закръглено и покрито с дебело двойно космено покритие, с най-различна окраска. Задните крайници на животните са по-дълги от предните и това им предава характерната подскачаща походка, наподобяваща заешката. Гръдният й кош е широк, а линията на гърба е под наклон - затова задницата на котката е повдигната. Главата е кръгла, но е по-дълга, отколкото широка. Муцуната е издадена, с подчертани бузи. В профил носът изглежда леко чип, а цветът на носната гъба е в хармония с цялостното оцветяване на косменото покритие. Очите са много кръгли и широко поставени, под лек наклон към носа. Широко поставените уши са със среден размер, широки в основата и постепенно изтъняващи и закръглени накрая. Характерното в развъждането на тази порода е, че не трябва да се събират две абсолютно безопашати котки. Винаги едната трябва да е с цяла или частична опашка. При събиране на манкс с еднотипна дългокосместа котка, се раждат, макар и рядко, и дългокосмести манксови котенца. Коте от тази порода се взима над 4 месечна възраст.