Регдол

Произход и развитие

Породата е създадена през 1960 г. в Калифорния (САЩ). Произхожда от една бяла синеока персийска котка с име Жозефина, заплодена от сиамски котарак с име Регед. Бременната персийка била блъсната от автомобил и тежко ранена, но въпреки това тя успяла да роди. В нейното потомство забелязали уникалено качество. Котенцата били толкова спокойни, отпуснати и пасивни, че буквално увисвали в ръката като парцалена кукла - поради тази причина породата била наречена така (от англ. гаgdoll-парцалена кукла). Котетата, като че ли били загубили всякакво чувство за страх и били безчувствени на болка, което ги правило изключително уязвими. Те не умеели да се бият и били лесна плячка за други животни, враждебно настроени към тях. Котките от тази порода били способни да легнат да спят по средата на улицата. Тялото им не е крехко, но те трябва да бъдат пазени далеч от други животни или от деца, които могат да ги наранят. За първи път представители на породата участвали на фелиноложка изложба през 1965 г. в САЩ. През същата година породата била призната от СFА в САЩ, а по-късно и от останалите международни организации.

На външен вид регдол прилича на бирманската котка, но при нея са по-широки гърдите, по-масивна е задната част на тялото и има средно дълги и по-дебели крайници с големи овални лапи. Главата е дълга, с клиновидна форма, с широк череп и ясно изразени дебели бузи. Очите са едри, с овална форма, сини на цвят. Космената покривка е мека и гъста, по структура напомня на заешка козина, като нейната плътност зависи от сезона. Според създателите на породата регдол не се нуждаят от особено често разресване. Известни са три типа окраска на козината:1. Кълър пойнт - с отмети; 2. Митед - с бели лапи - "чорапчета" и 3. Биколор (двуцветни). Във всеки от тези типове окраската на козината на крайните участъци на тялото може да бъде тъмнокафяв, шоколадов, син и лилав.

Цветовите варианти:

RAG 33 - регдол тип кълър-пойнт с отмети (цветът на козината е с еднакъв светъл оттенък по цялата дължина на косъма; отметите на ушите, муцуната, крайниците и опашката са по-тъмни и контрастни на основния фон). Тикинг и бели петна не се допускат.
RAG 04 - регдол тип митед с бели лапи ("чорапчета") - цветът на козината е с еднакъв светъл оттенък по цялата дължина на косъма; отметите на ушите, муцуната, крайниците и опашката са по-тъмни и контрастиращи на основния фон. "Чорапчетата" са симетрични и добре очертани.
RAG 03 - регдол тип биколор (двуцветни) - цветът на козината е с еднакъв оттенък по цялата дължина на косъма; ушите, муцуната (с изключение на белите отмети по нея във форма на обърната латинска буква V) и опашката са потъмни и контрастиращи; гърдите, коремът и крайниците са бели.
RAG n - регдол тип сил-пойнт с тъмнокафяви отмети - окраската на козината е със свстложълто-кафеникав оттенък, а на долните части на тялото - бледокремав; отметите са наситено тъмнокафяви като цвета на тюленовата кожа;носната гъба и възглавничките на лапите са тъмнокафяви или черни; очите са яркосини.
RAG b - регдол с шоколадови отмети - окраската по цялото тяло е еднаква с цвят на слонова кост; отметите са с ТОПЪЛ млечношоколадов тон; носната гъба е розова, а възглавничките на лапите са оранжево-розови; очите са яркосини.
RAG а - регдол тип блю ПОЙНТ (със сини отмети); окраската по цялото тяло е еднаква - платинова или сиво-синя; отметите са тъмносиньо-сиви; носната гъба и възглавничките са тъмносиньо-сиви, а очите са яркосини.
RAG с - регдол с лилави отмети -"заскрежени"; окраската по цялото тяло е млечнобяла; отметите са сивкаво-розови, "заскрежени";носната гъба е лилава, а възглавничките на лапите са розови; очите са яркосини.

Качества и поведение


Регдолите, подобно на кълърпойнтите, се раждат бели, като окраската напълно се проявява едва към двегодишна възраст. Котките от тази порода са изключително податливи на обучение, необичайно ласкави и игриви. Много добре живеят с други домашни любимци, но не умеят да се защитават -предпочитат да се скрият, въпреки че са доста едри (достигат до 10 кг тежина). По тази причина защитните функции на котките от тази порода трябва да се изпълняват от техния господар. Тяхното поведение трябва да се наблюдава много внимателно, за да се откриват навреме евентуални признаци на заболяване.