Сомалийска котка

История

Породата произхожда от спонтанно появили се дългокосмести екземпляри от поколенията на абисинските котки. През периода 1950-1960 г. в потомството на абисинките, получени от американски и канадски любители, били открити много тъмно оцветени дългокосмести котета. Според специалистите това се дължи на съхранен от поколенията рецесивен ген, отговорен за дължината на козината. Чрез сериозна селекционна работа в САЩ и Канада била създадена новата порода, чийто стандарт бил изработен през 1967 г. в САЩ и утвърден през 1982 г. Оттогава Полудългокосместите "абисинки" добили голяма популярност в много страни по света.

Екстериор и стандарт

Тялото е със средна големина (но по-едро, отколкото на абисинската котка). Главата е средно голяма с клинообразна форма, закръглен череп, с добре развити челюсти и рязко очертано подбрадие. Ушите са големи, обрасли с косъмчета. Очите са с бадемовидна форма, големи, блестящи и изразителни, със зелен или кехлибарен цвят. Има сравнително дълги крайници и дълга опашка. Козината е мека, пухеста, гъста, със средно дълъг косъм. На шията има типична косместа яка, а на долната част на тялото - характерни черни "чорапки". На плещите козината е малко по-къса, на гърба е по-дълга, а на корема е най-дълга. Типичен признак на котките от тази порода е окраската на козината и на отделните косми. Характерът на окраската на козината е тикинг, като цветовите вариации са същите, както при абисинските котки. Срещат се медночервени с шоколаден оттенък, бежови с тъмнокремав оттенък, с естествена окраска (червеникава муцуна, черни или тъмнокафяви възглавнички на лапите и кожната покривка между пръстите).

Цветовите варианти (някои примери):

SОМ n - сомалийска с дива окраска
SОМ о - сомалийска с червена окраска
SОМ а - сомалийска със синя окраска
SОМ р - сомалийска с цвят на сърна
SОМ ns - сомалийска сребристо-черна
SОМ os - сомалийска сребристо-червена
SОМ аs - сомалийска сребристо-синя
SОМ ре - сомалийска сребристо-сърнева
SОМ х - сомалийска с непризнати цветове

Качества и поведение

Сомалийската котка е много нежна, дружелюбна и миловидна. Има спокоен нрав. Бързо се привързва към членовете на семейството. Има игрив и весел характер, но често обича да пуска в действие ноктите си. Характерно за котките от тази порода е, че игривостта е изразена не само в ранната възраст, но и в преклонна възраст (дори до 10-годишна възраст). Отлично съжителства с други домашни любимци - кучета, зайци, папагали и котки от други породи. Отличава се с повишен апетит, поради което храненето трябва да се регулира, за да не затлъстява.