Британска късокосместа котка

Британската късокосместа котка е известна също и като британска синя късокосместа, което не е много точно, тъй като едната порода произлиза от другата и е неин подвид. На практика сиво-синкавите на цвят британски късокосмести котки се определеят като британски сини. 

 

Представителите на породата имат  много плътна и плюшена козина.  Тялото е закръглено и здраво, а очите са кръгли и медни на цвят.

 

Британските късокосмести котки притежават благ характер. С удоволствие обитават дори тесни жилища, не претендират за много внимание, не са хиперактивни, въпреки че понякога могат да бъдат много игриви.

 

Известно е, че представителите на породата, по-често от други котки страдат от проблеми със зъбите и затова собствениците им следва да предприемат превантивни мерки за това.

 

Съществуват няколко известни британски късокосмести котки.  Чеширската котка от "Алиса в страната на чудесата" е представена в оригиналните илюстрации именно като британска късокосместа.   Рекламното лице на храните Уискас също е от породата. Грибо – котката на леля Ог от поредицата книги на Тери Прачет е Британска синя котка.