Абисинска котка

Абисиния е предишно име на Етиопия. Смята се, че абисинските котки са произлезли именно от там.  Внасянето им в Европа се свързва с името на Капитан Барет Леонард, който връщайки се от Абисинските войски носи във Великобритания със себе си две котки, само една от които – наречена Зула, отцелява.  Дали съвременните абисински котки произлизат от Зула не е сигурно, но се знае, че те са присъствали на знаменитата котешка изложба през 1871 година в Кристал Палас, което ги прави една от най-старите признати породи.  Също така е сигурно, че всички днешни представители на породата произлизат от котки от Великобритания.

 

Според окраската съществуват седем вида абисински котки. Традиционно се срещат златисто кафяви представители със черни нюанси. Основата на козината е червено-оранжева или прасковена. Носът е червен, а възглавничките – черни.

Освен тях  се срещат и червеникавокафяви котки с розови носове и възглавнички, сиво-сини, светло-бежови и сребристи. Извън тези цветове, които се считат за предпоставка котката да участва в състезания, има абисински котки в „шоколадов” и в светло люляков цвят.

 

Перфектната абисинска котка следва да притежава:

-         Малка, широка около очите, издължена глава, нос със средна дължина;

-         Оранжево-жълти очи с елементи на зелено, големи и кръгли;

-         Нос с тухлено-червен цвят и краища в черно;

-         Грациозно тяло, бърза реакция, плавни движения;