Котките.com // Обяви // Продавам

ЕЛИТНО ПЕРСИЙЧЕ- КОЛОРПОЙНТЧЕ С ТЮРКОАЗЕНО СИНИ ОЧИ!!!-ЖЕНСКО!!!

ПРОДАВАМ ЖЕНСКО КОЛОРПОЙНТЧЕ,родено на 15.02.Майката е блекколорпойнт-хималайска линия,шампион на федерацията,с родословие и награди.Котенцето е "шоу" потенциал,с уникални тюркоазено сини очи,за изложбена и развъдна дейност.Вече е самостоятелно.Промоционална цена на котето-600лв.!!!0893207416. А ето и малко информация за породата.
Произход и развитие:
Породата е била създадена изкуствено чрез кръстосване на сиамски с дългокосмести персийски котки. В резултат на това се е получила красива котка с пищна козина, като на персийките, и с окраска като на сиамките. От сиамската котка е взаимствала оригиналната окраска и цвета на очите, а от персийската - пухкавата коприненоподобна козина. Първият опит за въвеждането на породата бил предприет през 20-те години на миналия век. Шведският лекар Тебес кръстосал бели дългокосмести котки със сиамски, но не получил желаните резултати. Подобни експерименти провел и американецът К. Келер. Котките от първото поколение били късокосмести, но имали в своя генотип характерните черти на дългокосместите. При кръстосване между тях се получила дългокосместа черна женска. По-нататък тази котка на име Дебютантка кръстосали с нейния баща и така било поставено началото на породата кълърпойнт през 1935 г.
През същата година в Англия мисис Бартон-Райт учредила експеримен-тален клуб на селекционерите за продължаване работата по създаването на новата порода. През 1947 г. опитите на английските изследователи се увенчали с успех и се появила дългокосместа женска със сиамска окраска, напомняща по екстериор персийската котка. И само за 8 години породата кълърпойнт (от англ. colour роint - украсен край) била призната от GССР (Управителния съвет на любителите на котки във Великобритания). Стандартът на породата бил признат през 1950 г. Американските селекционери в същото време също сериозно работели върху подобряване типа на телосложението на породата и в 1957 г. две котки от тази порода били показани на международна фелиноложка изложба в Сан Диего. В САЩ породата била наречена хималайска, поради приликата в космената покривка на хималайския заек. Характерно за породата е, че английските фелинолози признават кълърпойнт като разновидност на персийската котка, а в САЩ е отделена в самостоятелна порода.
Екстериор и стандарт:
Екстериорът на породата е същият, както при персийските котки. Тялото е масивно, плътно, приземисто със среден до едър размер. Главата е голяма, закръглена, с малки уши, обрасли с косми. Бузите са пълни и развити, носът е къс. Очите са големи, кръгли, широко отворени, ярко тъмносини. Ушите са малки, широко поставени, покрити е гъсти косми. Гърбът, плещите и гърдите са широки, мощни и мускулести. Крайниците са къси и мощни с големи закръглени лапи и с окосмено междупръстие. Опашката е къса, обилно окосмена, притъпена накрая (заостреният край е нежелателен за породата). Характерните особености са дълга, гъста, мека козина. На шията има добре изразена космена яка. Основният цвят на космената покривка е светъл, а отметите са черно-кафяви, сини, шоколадови, червени, кремави, лилави и костенуркови. Отметите са разположени по муцуната, ушите, предните и задните крайници и опашката. Маската покрива муцуната от подбрадието до очите и се разпростира до ушите, но не трябва да преминава на челото. Разликата между основното оцветяване и отметите трябва да е изразителна.За недостатъци на породата се смятат: петнист корем и страни, ивици и бели косми в рисунъка (с изключение на ивиците от цветовите вариации), прав нос и сиамски тип телосложение. От участие в изложби се отстраняват животни е бели петна и бели пръсти на лапите, тенденция към косо поставени очи и разноцветни очи. За дефекти се отчитат още дълги и високи крайници, остра глава, липса на подбрадие, отсъствие на стоп, сълзящи очи, дълги или високо поставени уши, дълга или заострена опашка и други анатомични дефекти.Качества и поведение:
При кълърпойнта сиамските предци се проявяват в поколенията не само по външност, но и по физиологичните си особености. Женските могат да забременяват по-рано, но се предпочита заплождането им след 1,5 г., раждането при тях е трудно и тежко, препоръчва се присъствие на ветеринарен лекар. Обратно, при мъжките половото узряване е забавено. Приплодите обикновено са малобройни, от 1 до 3 броя. Смята се за успех, ако поне едно от тях е show class. При раждането си те са обикновено бели до светло кремав цвят, като петната започват да се появяват по-късно и цвета на котето се оформя на няколкомесечна възраст. Кълърпойнтите са игриви, ласкави и лесно привързващи се, но едновременно с това са горди и сдържани. Те имат своя индивидуален неповторим нрав. Много дружелюбни и доверчиви към членовете на семейството. Не се боят от кучета и други котки. В отговор на своята привързаност изискват от стопаните си много внимание и постоянни грижи.
 
ЕЛИТНО ПЕРСИЙЧЕ- КОЛОРПОЙНТЧЕ С ТЮРКОАЗЕНО СИНИ ОЧИ!!!-ЖЕНСКО!!!ЕЛИТНО ПЕРСИЙЧЕ- КОЛОРПОЙНТЧЕ С ТЮРКОАЗЕНО СИНИ ОЧИ!!!-ЖЕНСКО!!!ЕЛИТНО ПЕРСИЙЧЕ- КОЛОРПОЙНТЧЕ С ТЮРКОАЗЕНО СИНИ ОЧИ!!!-ЖЕНСКО!!!ЕЛИТНО ПЕРСИЙЧЕ- КОЛОРПОЙНТЧЕ С ТЮРКОАЗЕНО СИНИ ОЧИ!!!-ЖЕНСКО!!!
 


добавено на: 20.03.2011


За връзка с подателя на обявата:
град:  sofia
телефон:  0893207416
e-mail:       terya@abv.bg
подател: tery